Túrógombóc torta
Hozzávalók: (1 tortához)
A piskótához: - 3 db tojás
- 6 dkg cukor
7 dkg liszt
sütőpor,van. cukor,citromhéj
1,5 dkg vaj
A felverthez a tojásokat a cukorral felmelegítjük,majd habbá verjük,hozzácsorgatjuk az
olvasztott vajat,majd beleforgatjuk a liszttel elkevert ízesítőket. Tortakarikába kenve 180OC-on sütjük. Kihűlés után kettévágjuk.
A krém és a gombócok: - 0,5 kg túró
0,6 l tej
10 dkg búzadara
6 dkg keményítő
15 dkg cukor
3 dkg van.cukor
csipet só
citromhéj
1 dl tejföl
0,6 l tejszínhab
piskóta morzsa
pirított zsemlemorzsa
0,5 dl zselatin
A tejet a cukorral,sóval felforraljuk,majd hozzáadjuk a búzadarát, rövid főzés után belekeverjük a keményítőt, majd amint besűrűsödik levesszük a tűzről. Belekeverjük a tejföllel elkevert túrót,amit citromhéjjal ízesítettünk.
A negyed részét kb. elvesszük és annyi piskótamorzsát keverünk hozzá (kb.5-10 dkg) ,hogy ne legyen lágy a massza. Ezután fagyis kanállal 9 darab gombócot formázunk és a zsemlemorzsába forgatjuk.
A maradék krémbe belecsorgatjuk a felmelegített zselatint majd hozzáadjuk a tejszínhabot.
A félbevágott piskótára magas karikát teszünk,majd lekenjük baracklekvárral,ezután beletöltjük a krém negyed részét. Erre rápakolunk 6 db gombócot koszorú alakban, végül ¾ részig töltjük krémmel. Ráhelyezzük a félbevágott lap másik felét és krémmel befedjük. Dermesztjük. A maradék három gombócot 4 felé vágjuk,ez kerül majd a torta tetejére. Dermedés után levesszük a tortakarikát,majd körbekenjük tejszínnel a tortát, oldalát pirított zsemlemorzsával panírozzuk,tetejét tejszínhabrózsákkal díszítjük,erre kerülnek a negyed gombócok......
|