Meggyes rétes
Nagymamám rétesreceptjét készülöm megosztani veletek,nyaranta mindíg sütött nekem és a többi unokának,mire nagyapa hazaért már csak az üres tepsit nézegethette meg a mi porcukros szánkat.Számomra minden cukrászműremeknél többet ér.
Hozzávalók:
a tésztához:-35 dkg liszt
- 1 nagy tojás
- 0,25 dl tej
- 4 evőkanál zsír(én már olajjal készítem,de zsírral az igazi)
- 1 dl víz
-pici só
- olaj a kenéshez
a töltelékhez:
- 60 dkg meggy(befőtt a legjobb,mert van leve)
- 20 dkg cukor
- 15 dkg étkezési keményítő vagy 2 cs. v. puding
-fahéj
A töltelékhez a meggy levét elkeverem a cukorral és a pudinggal,majd besűrítem.Tűzről levéve beleszórom a meggyszemeket és fahéjjal ízesítem.Kihűlés után felhasználom. A lisztet,a tojást,a zsíradékot,tejet,egy csipet sót és a vizet egy keverőtálban 5 percig sima,csomótlan tésztává gyúrom.Meleg helyen fél órát pihentetem,majd ismét 5 percig gyúrom,néhányszor az aztalhoz ütögetem. 2 cipót formálok belőle,kevés olajjal megkenem,hogy ne száradjon ki.Egy asztalterítőt és a nyújtófát lelisztezem,a tésztát téglalap alakúra nyújtom,majd középről kifelé indulva vékonyítom,ügyelni kell,hogy ne szakadjon ki.Ebből a mennyiségből kb méterx méteres lapot tudok húzni. Megkenem olajjal és rákenem a tölteléket,konyharuha segítségével feltekerem,tojással kenem, 180C-on sütöm,porcukorral hintem.
|