Vajas leveles tészta
Hozzávalók: 1 kg liszt
1 kg margarin
0,5 l víz
2 dkg só
2 dkg ecet
90 dkg margarint összegyúrúnk 10 dkg liszttel,téglalap alakúra formázzuk hűtőbe tesszük,ez lesz a vajas rész vagy vajkocka. A maradék margarint a liszttel,és a vízbe kevert sóval és ecettel összegyúrjuk. Cipóvá formázzuk bevagdalva,letakarva 20 percig pihentetjük.
A 20 perc letelte után lóhere alakúra nújtjuk a tésztát és "bele csomagoljuk" a vajkockát, majd kinyújtjuk. Szimplán hajtjuk, ami annyit jelent,hogy az egyik oldalát behajtjuk a közepéig a másik oldalt pedig rá. Ismét kinyújtjuk. Ezután egy dupla hajtás következik, mindkét oldat behajtjuk a tészta közepeig és még egyet ráhajtunk. Pihentetés után mindkét hajtást még egyszer megismételjük. Végül tetszőlegessen alakítjuk,formázzuk,sütjük a tésztát. Fagyasztóban 3 hónapig eláll!
Ebből a tésztából készülhet habróló, krémes lap, sajtos roló, csavart sajtos masni.
A tészta készítéséről készült videó a Videók menüpontban található.
|