Vanília "madártej"torta
(ahogy én készítem)
Cukrászként dolgozom több éve, először egy cukrászdában kóstoltam ezt a változatot azóta saját ízlésemnek megfelelően "tökéletesítettem", remélem nektek is ízleni fog:))
Hozzávalók:
a tésztához:- fél liter tojásfehérje
- fél kg cukor
- 3 db egész tojás
- 1 dl tojássárga
- 9 dkg liszt
Elkészítés: A tojásfehérjét az összes cukorral kemény habbá verem. A tojássárgáját,az egésztojásokkal kihabosítom és hozzáadom a lisztet. A sütőt 180C-ra előmelegítem. Olajozott sütőpapírra tortakarikát teszek és 1/4 részíg töltöm a fehérjés masszával,majd simacsöves zsákból (vagy sarkánál levágott zacskóból egy nagyobb és egy kisebb kört formázok a fehérjés körre. Ebből a lapból kettőt készítek,sütőből kivéve melegen baracklekvárral összetöltöm. A maradék fehérjés habból simacsöves zsákból olajozott papírra 12 bibircsók formát alakítok,180C-on megsütöm(ez kerül díszítésnek a torta tetejére.
a krémhez: - 2 db vaníliarúd
- 6 db tojássárga
- 2,5 dl tej
- 7 dkg cukor
- fél liter tejszín
- 1 dkg zselatin+ 0,5 dl víz
A vaníliarudakat hosszában félbevágom és a magokat a tejbe kaparom,majd felforralom. A cukrot összekeverem a tojássárgákkal és addig meledítem (nagy lángon,intenzív keveréssel),amíg a cukor el nem olvad benne. tűzről levéve a felforralt tejbe öntöm és első forrásig ismét felfőzöm. Kihülés után olvasztott zselatinnal összekeverem,majd beleforgatom a habbá vert tejszínt. Az összetöltött lapokra tortakarikát teszek, majd beleöntöm a vaníliás-tejszínes krémet,hűtőben dermesztem. Tetejére tejszínhabrózsákat fecskendezek,közepére csokiforgácsot szórok,ráhelyezem a bibircsókokat és kész is........:))
|